Persoonlijk en systemisch coachen met Happier Life coach Bianca

Een paard reageert op verschillende niveaus. Zo kan hij als geen ander voelen en zien welke positie jij hebt binnen jouw omgeving (‘systeem’). Denk aan je positie binnen het gezin, relatie, werk of in het leven. Waar sta je? Welke patronen en overtuigingen voeren hierin een rol?

Mijn werkgebied en specialiteit draait om leefstijl en het verbeteren hiervan. Daarom heb ik mij meer verdiept in het systemisch coachen. Wij mensen kunnen lang in verstoorde systemen blijven leven. Althans, zo lijkt het. Onbewust trekken verstoringen in onze systemen echter zwaar aan ons dagelijks leven. Zo verdringen mensen bijvoorbeeld pijnlijke gebeurtenissen. Dit lijkt allemaal gunstig op het eerste gezicht, maar het leidt uiteindelijk tot innerlijke en lichamelijke conflicten die je leefstijl beïnvloeden.

De systemen waar wij deel van uit maken, zoals onze familie en professionele organisatie, zijn vergelijkbaar met de kudde van het paard. Als prooidier is de kudde voor het paard belangrijk om te kunnen overleven. De rangorde, samenwerking en communicatie in de kudde, als systeem, moet kloppen. Anders hebben de roofdieren vrij spel.

Andere systemen waar ik naar kijk en die een rol spelen in ons overlevingsmechanisme zijn het hormoon- en immuunsysteem, zenuwstelsel en orgaansysteem. Alles is met elkaar verbonden.

In mijn praktijk behandel ik mensen die lichamelijke, mentale en psychische klachten ervaren, maar niet weten wat de oorzaak hiervan precies is. De klachten worden intenser of komen op verschillende manieren steeds weer terug. Samen met het paard achterhalen we dit. Het paard geeft aan waar de oorzaak van de blokkade of druk zit binnen jouw systeem. Ook hierbij gaat het om balans. Zodra de blokkade wordt gezien en erkend, kan er weer balans ontstaan.

Een paar voorbeelden:

  • Positie en rol op werkvloer, gezin en familie. Het kan gaan om opvoeding, familiepatronen en overtuigingen. Maar ook ontslag, reorganisatie of veranderingen op werkgebied.
  • Omgang met lichamelijke klachten en ziekten, zoals: overgewicht, rugpijn, schouderklachten, hoofdpijn, overspannenheid, depressie, gedragsstoornissen en ziek zijn zonder oorzaak.
  • Omgang met trauma’s of heftige gebeurtenissen: pesten, echtscheiding, overlijden, ongeluk, geboorte of andere heftige gebeurtenissen.

Bij voorkeur behandel ik mensen bij het systemisch coachen individueel. Eventueel kan het samen met familieleden, partner, kinderen, andere hulpverlener of coach.

Maak een afspraak