Spiegelen met paarden is een werkvorm waarbij ik paarden inzet voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Bianca’s passie voor paarden gecombineerd met coaching en leefstijl begeleiding. ‘ A dream come true’

Herken je dit?

 • vaak twijfelen
 • onzeker zijn
 • moeite hebben om keuzes te maken
 • niet jezelf kunnen zijn
 •  je moe, rusteloos, of gestresst voelen
 • jezelf voorbij lopen

Het is niet nodig om je zo te voelen. Jij verdient het om goed in je vel te zitten en het beste uit je leven te halen!

Bijvoorbeeld:

 •  je maakt verbinding tussen je hoofd en gevoel, waardoor je minder piekert en meer leeft
 • je voelt je sterk en bent zelfverzekerd
 • je ontdekt wie je echt bent
 • je kan jezelf zijn
 •  je hebt de leiding over jouw leven
 • je hebt rust en kan goed met stress omgaan

Het is moeilijk met woorden uit te leggen wat ik samen met de paarden voor jou kan betekenen. Het is een eerder gevoel zoals: rustig, vertrouwd, eerlijk, puur, liefdevol en warm. De ervaring is ook: direct, duidelijk, confronterend en vooral leerzaam. Het is ‘echt’. Je ziet jezelf, een deel van wie je bent of een stukje wat je bent vergeten, dit kan zijn bewust of onbewust. De paarden maken het zichtbaar en voor hen is het van belang dat jij het ziet. Dat jij jezelf ziet.

 

*eng

Horses that heal: how equine therapy is helping people find peace of mind
Horses make great companions for psychotherapy because they can mirror and respond to human behavior. And crucially, ‘there’s no judgment with a horse.
Being herding animals, they rely on an acute stream of sensory data to sense safety or danger; they can also hear the human heartbeat within four feet, and research on heart-rate variability indicates that horses have a profound ability to synchronize their own heartbeat with that of human beings. When people are introduced to the herd environment for therapy, horses respond within the same spectrum of physical and emotional responses that govern their own behavior, allowing therapists an insight into the inner psychology of the client.

Horse therapy can bring better understanding to be able to answer questions like:

 

 • How do I see myself
 • What are my intentions
 • What are my personal qualities, talents, and to use them
 • What’s my position in family, work, relations, or life
 • How do I move
 • Etc

Horse will bring you back your roots, in a friendly and pure way. With his body language, a soft pat on the back, a big sigh, or they will give you uther ways to learn and explore.
The horse therapist is able to translate the horse. During the workshop you get an personal feedback.

Waarom met paarden? Paarden zijn wat mij betreft heel geschikt als spiegel en coach vanwege hun:

Aanwezigheid in het hier en nu

Waardevrije feedback

Eerlijke en directe feedback

Natuurlijke behoefte aan duidelijkheid

Sterk ontwikkelde antennes ten aanzien van onze intenties, overtuigingen, gedachten en gevoelens

Natuurlijke drang om een kudde te vormen, waar orde en balans is

Natuurlijke behoefte aan veiligheid

Zachtaardigheid

Kwetsbaarheid

Nieuwsgierigheid

Dit zijn kwaliteiten waar paarden over beschikken en waar wij als mensen veel van kunnen leren. Een paard streeft net als wij naar balans. Dit is van levensbelang en wanneer het paard ziet, voelt en merkt dat je uit balans bent zal hij daar op reageren. Uit balans zijn is hierin een breed begrip. Denk aan: psychisch, sociaal, mentaal of lichamelijke balans. Het paard communiceert met subtiele signalen, zijn lichaamshouding, bewegingen, afstand nemen of door een positie te kiezen.

Ik omschrijf het als een stukje film uit je leven of van jou als persoon. Ik observeer het paard en vaak is het in de eerste minuut al duidelijk wat hij jou wil vertellen. Voor ons is het soms moeilijk om direct naar het gevoel te gaan of het te begrijpen. Daarom stel ik aanvullende vragen die je daarbij inzicht geven. Tijdens spiegelen met paarden is het paard altijd onderdeel van het gesprek. Hij zal je blijven spiegelen of aanwijzingen geven. Een grote zucht als opluchting, een kleine duwtje in de rug, een klein hapje als jij jezelf pijn doet of een gaap bij twijfel.

Soms krijgen deelnemers een opdracht om het paard in beweging te brengen of door een parcours te laten lopen. Kennis van paarden heb je niet nodig, het gaat om het vertrouwen in jezelf.

Een voorbeeld van een spiegel is reflectie. Hieronder lees je een aantal onderwerpen die dan mogelijk aan bod komen. Zelfreflectie is voor iedereen en op ieder moment in het leven goed om te doen. Het paard brengt en /of houdt je dicht bij jezelf. Deze onderwerpen zijn zeer geschikt voor mensen die onzeker zijn, twijfelen, moeite hebben om naar hun gevoel te luisteren, vaak ontevreden of zich niet gewaardeerd voelen.

Je krijgt inzicht in vragen zoals:

Hoe ziet een ander mij? Of hoe zie jij jezelf?

Met welke intentie doe je iets?

Wat heeft dit voor uitwerking op jezelf en je omgeving?

Wat zijn je kwaliteiten, talenten?

Etc.

Met het paard als spiegel wordt dit snel duidelijk. Daarbij maak ik de vertaling herkenbaar en toepasbaar voor zowel werkgebied als privé omgeving. De feedback van het paard is vrij van oordeel, de deelnemers ervaren dit als prettig, herkenbaar en direct toepasbaar in de huidige omgeving. Het paard brengt je direct naar de essentie, de kern. Hierdoor komen we snel tot inzicht en de oplossing.

Voor wie? Spiegelen met paarden is voor iedereen, individuele, organisatie, teams of een klein groepje die:
Bedrijven, individueel of een van onze workshop dagen.

Wil werken aan persoonlijke omwikkeling, leiderschap.

Bereid is om naar zichzelf te kijken.

Op zoek is naar antwoorden en inzicht over eigen gedrag, communicatie, gevoelens en vitaliteit.

Openstaat voor nieuwe ervaringen.

Steeds tegen dezelfde dingen aanloopt.

Die zoekend is.

Ik richt mij samen met het paard op alles en alle vragen rondom leefstijl, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Denk aan:

Authenticiteit, in je kracht staan

Persoonlijke (veer)kracht

Leiderschap

Vertrouwen en respect

Focus en richting

Communicatie

Motivatie

Loslaten van belemmerende gedachtes

Grenzen stellen

Inleven

Persoonlijke effectiviteit

Daadkracht

Creatief oplossend vermogen

Bovenstaande onderwerpen zijn zowel individueel, in teamverband of als workshop te behandelen. Paardencoaching kan ook worden ingezet tijdens retreats..

Mogelijkheden en opties:
Op het gebied van coaching en spiegelen met paarden is alles mogelijk. Een intieme individuele sessie als cadeautje voor jezelf. Een kennismaking workshop om te ervaren en mee te kijken bij anderen. Samen met collega’s om te werken aan communicatie en leiderschap. Of een arrangement op maat gemaakt. Spiegelen met paarden is voor jong en oud, mensen met of zonder kennis en ervaring met paarden. Vragen, speciale wensen of bijzondere ideeen? Ik denk graag mee om samen tot iets moois te komen.

Een Individuele sessie ervaren in het prachtige Huisduinen:

Duur: 1,5 uur

Kosten: €85,-

 


Hoe we dat doen