Doe een Body & Mind Detox. Voel je weer energiek.

Wat is detox eigenlijk precies? Misschien denk je nu meteen aan een sapkuur of een darmspoeling :-). Dat klopt helemaal, want dit zijn inderdaad manieren van detoxen.

Detox betekent letterlijk ontgiften. Ons lichaam is prima in staat om zichzelf te ontgiften en doet dit al voor je, zonder dat je het doorhebt. Dit gebeurt onder andere via het spijsverteringskanaal, huid, haar, nagels, longen en diverse emoties. Het is een redelijk ingewikkeld proces, waar je waarschijnlijk niet altijd bij stilstaat, totdat afvalstoffen zich ophopen… Daardoor kun je klachten ervaren als:

 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn
 • Huidirritaties, bijvoorbeeld: droge huid, ontstekingen of jeukende huid
 • Maagdarmklachten zijn de meest voorkomende. Een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, obstipatie, diarree of kramp
 • Onrustig, geïrriteerd gevoel
 • Gewichtstoename
 • Futloos
 • Weinig motivatie en doorzettingsvermogen
 • Stijfheid
 • Vermoeidheid
 • Chronische ziektes
 • Slecht slapen

 

Valt het je ook op dat de klachten zowel fysiek als mentaal zijn? Body & Mind zijn namelijk altijd met elkaar verbonden. Lichamelijke klachten hebben invloed op je mindset, en andersom. Je lichaam kan dus heel goed zichzelf detoxen. Maar soms kun je hier weleens even wat extra aandacht aan geven. Herken je een aantal van bovenstaande klachten? Volg dan de komende weken de adviezen voor een Body & Mind-detox:

Stap 1:

Start met het hydrateren van je lichaam. Wist je dat ons lichaam voor 70 procent bestaat uit vocht? Concentratieproblemen, gewichtstoename, huidklachten en obstipatie zijn vaak het gevolg van vochttekort. Dat ontstaat niet alleen door te weinig water drinken, maar ook door een tekort aan groente en fruit. Begin de met het dagelijks toevoegen van groente en fruit aan je menu en drink minimaal 6 glazen water, verdeeld over de dag.

Stap 2:

Door te bewegen raak je de afvalstoffen in je lichaam sneller kwijt. Waar is dat zweten anders goed voor :-). Lichaamsbeweging is in eerste instantie helemaal niet bedoeld om perfecte lichaamsdelen te creëren, het is eerder mooi meegenomen! Beweging is bedoeld om Body & Mind gezond, fit, flexibel en sterk te houden. Voeg naast je dagelijkse portie groente en fruit dagelijks 20 minuten lichaamsbeweging extra toe. Denk niet te ingewikkeld en verzin geen smoesjes. Dit gaat echt gemakkelijker dan je denkt. Fietsen naar je werk, het huishouden doen met je favoriete muziek aan en tussendoor meedansen, yoga-zonnegroet op blz….., met de kinderen naar het park etc.

Stap 3:

Opruimen! De beste detox die er bestaat. Ruim de rommel op die je niet meer nodig hebt. Denk aan de zolder, keukenkastjes, bureau, mailbox, maar ook overbodige (negatieve) gedachten. Wat stel je lange tijd uit?

Stap 4:

Make it a habit! Leuk en aardig al die tips over gezond eten, sporten en die positieve mindset. Er is zoveel informatie over te vinden. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat jij kiest wat goed bij jou past, en nog belangrijker: waar jij je goed bij voelt! Word bewust van jouw Body & Mind en luister ernaar.