Zeg NEE tegen smoesjes.

Smoesjes...... 'Ik heb het te druk. Ik ben té moe na een lange dag werken. Ik heb te veel aan mijn hoofd. Weet je wat, ik doe het morgen wel. Pfffff, in al dat gedoe heb ik geen zin hoor…' Herkenbaar hè? Als het aankomt op verandering brengen in je leefstijl, hebben we allemaal weleens een smoesje. Jammer: je zegt eigenlijk NEE tegen jezelf.

 

Zeg NEE tegen de smoesjes.

De eerste week van januari. Je kunt er gewoon niet omheen, iedereen heeft het over goede voornemens. Nu blijkt dat de meeste goede voornemens sneuvelen binnen 1 week op smoesjes. Je kent het wel. Je hebt een paar dagen vrij gehad, kerst gevierd met familie, veel gegeten en gedronken. Dit jaar gaat het gebeuren en je begint vol goede moed aan je nieuwe, gezonde gewoontes.

Maar na die eerste werkdag(en) heb je geen puf om de keuken in te duiken voor een gezonde maaltijd. Op het menu staat: homemade pasta. Het is de bedoeling dat je een courgette door een spiraalsnijder wringt voor een gezonde pasta. Wat een gedoe…Laat staan om na dit alles, in dit druilerige weer, je hardloopschoenen aan te doen om te gaan hardlopen. Je hebt namelijk net besloten mee te gaan doen aan een hardloopwedstrijd. Op de bank neerploffen is een stuk verleidelijker. Nou oké, morgen ga ik wel sporten.

Of…..Misschien loopt het allemaal niet zoals verwacht. Zieke kinderen, de broccoli is uitverkocht, je vriendin zegt jullie sportdate af. Dat heb jij weer! Toch maar een andere keer dan? Nieuwjaarsborrels?! Die zijn er ook nog. Wie gaat er dan ‘nee’ zeggen tegen de hapjes en drankjes?! Dat is ook niet erg gezellig… En bovendien, dan krijg je weer van die flauwe opmerkingen van je collega’s. Daar heb je écht geen zin in. Weet je wat, volgende week begin je er ‘écht’ aan.

Er zijn zoveel redenen te bedenken om iets niet te hoeven doen, terwijl je diep van binnen weet dat het goed voor je is. Je wilt het wel graag en je hebt besloten om het te gaan doen. Maar als het even lastig wordt, zijn smoesjes gemakkelijker en misschien wel veiliger, dan de gedragsverandering zelf. Onbewust zeg je steeds NEE tegen jezelf. Om je leefstijl te veranderen moet je letterlijk en figuurlijk in actie komen en de verantwoordelijkheid nemen voor deze acties.

Zeg NEE tegen de smoesjes. Of wees jouw smoesjes gewoon wat slimmer af :-). Hoe ga je te werk? 3 tips!

  • Wees eerlijk tegen jezelf en herken je smoesjes.

Jij, ik, iedereen heeft smoesjes op het moment dat het eropaan komt. Je zult er ten eerste achter moeten komen wat jouw smoes precies is. Is het de tijd, je gezin, zijn het de omstandigheden, andere personen, je energieniveau, te weinig kennis et cetera? Welke smoes gebruik jij, zodat je niet doet wat er nodig is om te veranderen? Herken jij het moment waarop je een smoesje gebruikt? Vraag jezelf dan op dat moment af: is dit ‘echt’ aan de hand, of is het een onbewuste manier die je gebruikt om iets niet te hoeven doen?

  •  Leg de lat niet te hoog.

De lat (te) hoog leggen voor jezelf, is een vorm van een onbewuste smoes gebruiken. Je moet het allemaal wel goed en perfect doen natuurlijk. Grote kans dat je hier door omstandigheden niet helemaal aan kunt voldoen, je teleurgesteld bent in jezelf en opgeeft. Mocht je dit herkennen, stel dan om te beginnen minder hoge eisen aan jezelf en leg de lat minder hoog.

Zoals het voorbeeld wat ik hierboven schets. Een gezonde maaltijd kan een stuk simpeler. En je kunt ook een gerecht uitzoeken dat gemakkelijk te maken is als je een drukke werkdag achter de rug hebt. Het rondje hardlopen kan ook ingeruild worden voor een intensieve work-out at home, zodat je de kou niet in hoeft en tegelijkertijd wel werkt aan je doelstellingen. Door de lat minder hoog te leggen en het jezelf niet onnodig moeilijk te maken, of allerlei regels op te leggen is de kans vele malen groter dat je het zonder moeite voor elkaar krijgt.

  •  Laat jouw motivatie niet afhangen van wat andere doen, denken of zeggen.

Ojee, deze is wel heel lastig. Of zoals ik het altijd noem ‘een uitdaging’… Je wilt een ander liever niet afwijzen door NEE te zeggen tegen dat gebakje, dan liever maar zelf een rotgevoel hebben. En niet alleen jijzelf, maar ook je gezin en omgeving heeft even tijd nodig om te wennen aan jouw nieuwe leefstijl en gewoontes. Misschien zijn ze het niet altijd eens met je keuzes en maken ze je aan het twijfelen.

Andere gebeurtenissen die je niet altijd vooraf weet en onder controle kan houden, kunnen jou onbewust laten denken dat jouw nieuwe levensstijl niet werkt of dat het je allemaal niet gaat lukken. Onbewust word je hiermee getest: wil je het echt wel? Sta je volledig achter de keuze die je maakt? Je hebt namelijk altijd een keuze. De keuze om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen tegen dat gebakje. Om geen schuldgevoel naar jezelf te hebben als je toch het gebakje neemt. Aan je omgeving te laten zien het je allemaal wel lukt. Je hebt een keuze. Toch kun je onbewust denken dat die keuze er helemaal niet is. Dan gebruik je dit als smoes.

Zeg NEE tegen de smoesjes en JA tegen jezelf en zo gaan jouw goede voornemens lukken!

Extra motivatie nodig? Lees hier mijn blog met 10 tips om gemotiveerd te zijn, én te blijven, om je doelstellingen te bereiken.

Ik wil je ook uitnodigen voor ons ACTIVE & RELAX HAPPIER LIFE EVENT in het weekend van 21-22 januari. Een weekend boordevol inspiratie, leuke activiteiten en motiverende workshops om 2017 een energieke kickstart te geven. Zie hier voor meer info: