Goede voornemens? 10 tips om ze vol te houden.

Wat is jouw goede voornemen? Afvallen, stoppen met roken, meer genieten en minder stressen, meer tijd met familie en vrienden door brengen, vaker sporten? Dit is de top 5 van meest genoemde goede voornemens. En weet je wat? Ze gaan je lukken!!

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Dat betekent voor velen een lijstje met goede voornemens. Tot mijn verbazing hangt er een soort negatieve sfeer rondom de goede voornemens. Er wordt zelfs beweerd door velen dat je er beter niet aan kunt beginnen. Je houdt het immers toch niet vol. Maar mag ik even… WAT EEN ONZIN!!

Persoonlijk vind ik stimulans en support erg belangrijk bij het bereiken van doelen. Dit houdt je namelijk gemotiveerd om vol te houden en je doelen te bereiken. Ik weet zelf hoe het voelt als je de support niet krijgt. Daarom ben ik als coach en trainer altijd extra gedreven om mensen te stimuleren bij het behalen van hun doelen.

Goede voornemens of doelen: welke heb jij voor het komende jaar? Ik geef je dit keer 10 tips hoe je ze kunt volhouden en bereiken.

 

  1. Doe het stap voor stap. Zeker wanneer je voornemen of doel groots is, zoals ‘stoppen met roken’, begin dan met kleine stapjes. Bouw het bijvoorbeeld rustig met 1 sigaret per dag af.

 

  1. Omring jezelf met positieve mensen die je stimuleren. Zoals ik hierboven al omschreef, werkt dit enorm goed en motiverend.

 

  1. Maak een moodboard. Een moodboard waarmee je ‘echt’ kunt zien hoe je leven er (anders) uitziet wanneer je jouw voornemen of doel bereikt hebt. Hang het zichtbaar op, zodat je ernaar kunt kijken als het een keertje minder gaat en je ziet waar je het voor doet.

 

  1. Wees SMART! Misschien heb je al eens van een SMART-plan gehoord. Het is een handig vragenlijstje dat je voor jezelf kunt nalopen, om je voornemen of doel nog beter uit te werken.

 

S: Welke Specifieke stappen moet je zetten om je doel waar te maken?

M: Hoe kan je je vooruitgang Meten?

A: Is je doel Acceptabel voor anderen dicht in je omgeving?

R: Is je doel haalbaar en Realistisch?

T: Welk Tijdspad denk je nodig te hebben om je doel waar te maken?

 

  1. Beloon jezelf. Ieder klein succes is GEWELDIG en wees daar trots op. Geef jezelf regelmatig complimenten en beloon jezelf met iets waardoor je extra gemotiveerd blijft.

 

  1. Zorg voor een back-upplan. Een back-up voor een offday, of tegenvaller. Tja, ik kan je niet beloven dat je dat soort dagen niet zult hebben. Bedenk dus alvast van tevoren wat je doet op zo’n moment? Wat ga je tegen jezelf zeggen? Wie biedt je support? Et cetera, et cetera.

 

  1. Erken je inzet! Te streng zijn, het meteen ‘perfect’ willen doen, boos worden op jezelf omdat het niet lukt? Het gebeurt vaak en daarom zeg ik altijd ‘FOCUS ON THE GOOD’ en erken je inzet.

 

  1. Laat je niet afleiden door de meningen van anderen. Mensen hebben nu eenmaal snel een mening over van alles en deze is niet altijd positief. Onthoud goed dat dit vaak de onzekerheden zijn van de ander. Dit hoeft ook geen reden voor jou te zijn om te stoppen.

 

  1. Gebruik een quote of een spreuk die je motiveert. Hang het zichtbaar op, voeg het toe aan je moodboard, of zeg het dagelijks tegen jezelf. Mijn spreuk voor 2017 is: THE BEST IS YET TO COME! Wat wordt die van jou?

 

  1. De grote afsluiter. GELOOF DAT HET JE LUKT!! Wanneer jij erin gelooft, kan het niet mislukken. Bovenstaande tips zijn allemaal hulpmiddelen, maar het allerbelangrijkste ben JIJZELF.

Dus wat je voornemen van 2017 ook mag zijn: ik geloof dat het jou gaat lukken. Jij ook?

 

Dat waren mijn top 10-tips om je goede voornemens van 2017 te bereiken. Eigenlijk heb ik nog een Bonustip: deel je goede voornemen met mij, want ik wil je graag aanmoedigen!

 

Ik wens je ook alvast heel fijne feestdagen en een spetterend Nieuwjaar. Ennnn…. Zoals mijn spreuk al aangaf: ‘The best is yet to come’ voor Happier Life. Ik geloof dat het komende jaar weer hoop voor ons in petto heeft. Ik heb er zin in!