Het -YEAH- gevoel na je work-out?!

De tip die wij aan iedereen willen geven die graag sport en actief is: Stel jezelf tijdens je training/work-out haalbare mini-doelen! Voor meer motivatie en doorzettingsvermogen. Haalbare mini-doelen? Ja, inderdaad. We leggen je nu precies uit waarom. Dit heeft alles te maken met een aantal hormonen (neurotransmitters) die bijdragen aan je motivatie, doorzettingsvermogen, en het 'geluksgevoel'. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

‘Wat is jullie tip voor íedereen die graag sport en actief is’, vroeg de organisatie van Healthy Fest aan ons. Wauw… Dat is een goeie. Want tsja, om te beginnen is iedere persoon anders en heeft iedereen andere redenen om te gaan of willen sporten. Maar in 1 ding maken wij absoluut een verschil: wij maken tijdens je work out altijd de connectie tussen Body & Mind

Wanneer je aan het sporten bent, beweeg en train je je lichaam (Body). Correct? Ja toch? Maar sta je er ook weleens bij stil wat dit eigenlijk met je gedachten (Mind) doet? Waar denk je bijvoorbeeld aan als je sport? Helemaal aan niks? Dat is ook fijn!

De tip die wij aan iedereen willen geven die graag sport en actief is:

Stel jezelf tijdens je training/work-out haalbare mini-doelen! Voor meer motivatie en doorzettingsvermogen.

Haalbare mini-doelen? Ja, inderdaad. We leggen je nu precies uit waarom. Dit heeft alles te maken met een aantal hormonen (neurotransmitters) die bijdragen aan je motivatie, doorzettingsvermogen, en het ‘geluksgevoel’. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Dopamine: zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen.

Geef je een Boost: door een kleine doelstelling te kiezen. Wees trots op kleine succesmomenten.

Serotonine: geeft je een fijn gevoel en meer eigenwaarde.

Geef je een boost: door dagelijks buiten te zijn en jezelf complimenten te geven.

Endorfine: vermindert stress, pijn, gevoel van angst of depressiviteit.

Geef je een boost: lachen, plezier maken en pure chocola:-)

Dopamine: zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen.

Bianca is Hormoontrainer en heeft zich meer verdiept in de relatie tussen hormonen, leefstijl en training. Ze legt uit:

‘Dopamine. Je hebt er vast weleens van gehoord. Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het speelt namelijk een belangrijke rol in je hersenen als beloningssysteem. Op het moment dat er in je hersenen een bepaalde hoeveelheid dopamine wordt aangemaakt, krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de beloning van lichamelijke inspanning of het behalen van een doel.

Dopamine is een belangrijke stof in je lichaam. Dopamine speelt ook een belangrijke rol in het ontwikkelen van verslavingen: drugs, alcohol, eten, roken, et cetera. Bij een tekort aan deze natuurlijke stof, gaat men op zoek naar alternatieven om zich toch (even) gelukkig te voelen. Maar om dit nou continu met verdovende middelen te doen, lijkt me toch niet de beste manier.

Trainen, sporten, het doen van je dagelijkse work-outs is een perfecte manier om je Mind (weer) te trainen, waardoor je een voldaan gevoel ervaart. Veel sporters zullen dit herkennen en gaan graag naar de gym. Anderen hebben moeite om het vol te houden of gemotiveerd te zijn. Wat ik ook veel zie, is dat mensen de lat soms zo hoog leggen dat het onmogelijk is om je doel te behalen, met als resultaat dat je nooit goed genoeg bent of zult zijn.

Terug naar de tip! Maak voor jezelf haalbare mini-doelen. Als wij trainingen geven en creëren, doen we dit al voor je. Door je dusdanig uit te dagen en je net even een andere prikkel te geven, waardoor je met dat ‘YEAH-gevoel’ naar huis gaat. Maar hoe doe je dat nou zelf?

Keep it simple! Het gaat om haalbare mini-doelen. Een marathon uitlopen is een behoorlijk groot doel. Een mini-doel kan het uitzoeken van goede schoenen zijn. Keep it simple……very simple! En geef jezelf een compliment als je ze hebt gescoord, want hiermee krijg je ook een boost serotonine, een andere belangrijke neurotransmitter.

Nu krijg je gelijk zin om te gaan hardlopen! Niet gelijk 3 kilometer in 1 keer, maar begin bijvoorbeeld met 500 meter joggen en bouw het vanuit hier langzaam op. Je zult zien dat je doorzettingsvermogen en motivatie enorm verbetert, want het is iets wat je doet en kunt!

Voedingstoffen die je lichaam nodig heeft bij het aanmaken van dopamine. Body & Mind werkt hierbij samen:

 

  • Amandelen
  • Pure chocola
  • Eiwitten
  • Omega-3: kies voor supplementen of eet regelmatige vette vis
  • Bananen, appels en aardbeien

Natuurlijk kun je het stellen van haalbare mini-doelen ook op andere vlakken inzetten. Je werk, studie, in je relatie, bij je kinderen, in het huishouden. Noem maar op.

Wij hopen dat je met deze tip je trainingen weer anders gaat bekijken en ervaren. Tot snel!