Work-out! it make’s you feel alive!

Meet Rianne van Rijswijk (32) is fysiotherapeut en sportinstructeur. Ik schrijf in mijn colums voor Happier Life met veel plezier over mijn sportervaringen in het buitenland, over de leuke en minder leuke kanten van de combinatie reizen en sporten. Mijn favoriete quote: life has it’s ups and downs we call them squats. Lees over de voordelen van buiten (vet verbranden) en binnen (verbeteren van prestatie) trainen in haar column.

Rianne van Rijswijk (32) is fysiotherapeut en sportinstructeur. Ze woont en werkt samen met haar vriend door de Cariben. Ze had haar eigen praktijk op Sint Eustatius, heeft daarna op Bonaire gewoont en veel sportlessen verzorgd met een Caribisch tintje. Ze is nu in Playa del Carmen (Mexico) en gaat per februari naar de Kaaiman eilanden (Cayman Brac).

page1image592

“Sporten was en is heel normaal in mijn gezin. Ik heb vooral de duurvezels van mijn vader geërft dus hardlopen en zwemmen gaat me goed af maar ik weet hoe belangrijk kracht en coördinatie zijn dus doe ik graag TRX, stability bal en bodybalance. Op Bonaire en in Mexico kan ik heel goed trainen en zijn er allerlei faciliteiten, maar op Sint Eustatius en Cayman Brac is niets dus moet ik mezelf weer motiveren en prikkelen om fit te blijven. Wat dat is mijn doel. Ik schrijf in mijn colums voor Happier Life met veel plezier over mijn sportervaringen in het buitenland, over de leuke en minder leuke kanten van de combinatie reizen en sporten. Mijn favoriete quote: life has it’s ups and downs we call them squats.

 

Beat the heat en cold is gold

Ik heb er als fysiotherapeut veel mee te maken, maar ik sta toch vaak versteld van het aanpassingsmechanisme van het lichaam. Zelf woon ik het grootste gedeelte van het jaar in een tropisch klimaat, maar mocht ik in de kou terecht komen dan wil en kan ik daar gewoon doorsporten. Krijg ik het koud, tja dat is een onvermijdelijk gevolg voor mij, dan gaat mijn lichaam rillen (lees: spieren spannen aan en ontspannen weer, heel snel en heel vaak om de lichaamstemperatuur op te krikken). Natuurlijk kleed ik me anders als ik in koelere omstandigheden train, maar het menselijk lichaam heeft zelfsuperhandige systemen om zich aan te passen:

In koude omstandigheden kan je lichaam de lichaamstemperatuur beter reguleren. Je kan daardoor langer en harder trainen dan in een warme omgeving*. Misschien heb je wel eens gehoord van ‘wit vet’en ‘bruin vet’.  Europeanen hebben in de winterperiode meer bruin vet, kortgezegd vet dat calorieën verbrandt. En in de zomerperiode veranderd die verhouding en heb je meer wit vet, het opslagvet vaak rond buik en heupen.

Juist door buiten te trainen en niet binnen in een sportschool los te gaan, ontwikkel je meer bruin vet.

Bruin of eigenlijk beige vet heeft het doel om vet te verbranden om zo warmte te genereren (baby’s hebben bijvoorbeeld een hoog gehalte bruin vet en daarmate we ouder worden verminderd dat).

Zie je het al iets zonniger in? Dan nu even iets over de warme omstandigheden. Een goede trainingsperiode in de hitte zorgt er voor dat je betere prestaties levert in de kou. En dat zit zo: tijdens trainen in de hitte is je lichaamscirculatie zo gefocust op het afvoeren van de warmte dat het heel efficiënt omgaat met bloed dat naar de spieren gaat (je hebt meer aerobic vermogen ook wel duurvermogen en je kan verzuring beter aan). Dit geldt overigens voor duursporten dus je wordt niet sterker als je in de hitte krachttraining beoefent. Maar het is niet zo gek dus dat de schaatsers in de zomer fietsen in de warmere landen om in de winter te knallen. En de marathonlopers de warme zomers wel kunnen waarderen zodat zij in het najaar top kunnen presteren.

Toch moeten wij de ook winter waarderen, want naast het fyieke effect van trainen in de kou (langer en harder trainen) is het belangrijkste mentale aspect van die koude boel daar buiten: it make’s you feel alive! Je voelt jezelf warm worden, je ademt de frisse lucht in, je squat, je blaast wolkjes uit, je cruncht, je trekt jezelf op en voelt je hart kloppen en de tijd voorbij tikken. Workouts in extreme omstandigheden (voor mij is hardlopen in 10 graden Celcius al extreem) geven jezelf een enorme mentale boost.  Je krijgt zelfvertrouwen en het gevoel van trots overheerst die dag. Dus trotseer de kou, omarm de regen en de houd van de wind, want daar wordt je echt sterker van. En mocht je denken: ‘ach, jij hebt makkelijk praten.’ Ik ben op dit moment op weg naar Killarney (Ierland) …een mistige, mystieke en koude omgeving. Dat worden extreme workouts voor mij!

*met koude omstandigheden bedoel ik de winters in Europa (het kan vriezen, het kan dooien, maar de temperaturen zijn tussen de -5 en 10 graden celcius, droge wind, soms wat neerslag in de vorm van regen of sneeuw). Met warme omstandigheden bedoel ik in dit geval een tropisch Caribisch klimaat (altijd warm tussen de 25 en 35 graden celcius, een warme en vochtige wind, soms een hefitge regenbui)

Heb jij vragen over dit onderwerp aan Rianne, of voor haar volgende column? Laat een reactie achter.