Vakantiestress!

Voordat je op vakantie gaat……Inpakstress! Tijdens je vakantie….Wel of niet dat ijsje, cocktail, patatje, heb ik daar al die weken hard voor getraind – stress?? En als je weer terugkomt, megaveel was, de post nakijken, huisdieren ophalen, onkruid wieden… Pffffff het gewone leven begint weer – stress?! Wie kent die vakantiestress niet? Over ruim 2 weken ga ik zelf op vakantie en het begint nu al te kriebelen. Ik ben het type dat....

Voordat je op vakantie gaat……Inpakstress! Tijdens je vakantie….Wel of niet dat ijsje, cocktail, patatje, heb ik daar al die weken hard voor getraind – stress?? En als je weer terugkomt, megaveel was, de post nakijken, huisdieren ophalen, onkruid wieden… Pffffff het gewone leven begint weer – stress?!Wie kent die vakantiestress niet?

Over ruim 2 weken ga ik zelf op vakantie en het begint nu al te kriebelen. Ik ben het type dat ervoor zorgt dat alles van tevoren lekker schoon en netjes is. In een rommelig huis thuiskomen met die koffers vol was, nee hoor, dat zie ik niet zitten. Maar ook…. De auto moet nog schoon, de administratie aan kant, bedden verschonen, boodschappen doen voor onderweg, oppas voor de dieren regelen, muggenspray en andere zelfhulpmiddelen inslaan, oh ja, ik heb ook nog slippers nodig….en ga zo maar door.

Dit herken jij misschien ook wel. En je bent de enige niet: veel van mijn klanten stellen hier de afgelopen maand in ieder geval veel vragen over. Hoe doe je dat met eten/drinken/sporten tijdens de vakantie? Ben jij bijvoorbeeld bang dat je aankomt tijdens je vakantie? Of heb je de afgelopen maanden juist extra je best gedaan om lekker fit op vakantie te gaan en wil je dit tijdens je vakantie graag blijven volhouden? De tips komen eraan!

Eerste hulp bij vakantiestress!!

Pak pen en papier erbij en schrijf op wat er nog gedaan moet worden voordat je op vakantie gaat. Maak hierbij een tijdsplanning van 1 week, zodat het overzichtelijk blijft en je niet op het laatste moment nog van alles tegelijk moet doen. Per dag noteer je wat echt nog moet gebeuren. Zomerkleding wassen, zonnebrand kopen, wie geeft de plantjes water, paspoorten klaarleggen etc. etc. Zorg voor overzicht.
Supportteam! Het is vrouw eigen om alle touwtjes in handen te willen houden; wij zijn graag in control :-). Dit levert je tegelijkertijd ook die extra stress op. Maak gebruik van je supportteam. Je partner, kinderen of andere reisgenoten. Verdeel de taken en zo heb je samen voorpret van je vakantie, in plaats van stress. Kinderen? Die vinden het hartstikke leuk om mee te helpen met inpakken en op deze manier stimuleer je gelijk hun eigen verantwoordelijkheid. Bovendien kunnen ze dan niet klagen dat jíj iets niet hebt ingepakt 😉 Kortom: genoeg vliegen in 1 klap!
Stel minder hoge eisen aan jezelf. Aan de hand van tip 1 krijg je overzicht in de dingen die je echt gedaan wilt hebben. Er zullen ook dingen op het lijstje staan die misschien wel kunnen wachten of, zoals je bij tip 2 ziet, die jij kunt uitbesteden. Je hoeft niet alles ‘perfect’ te doen. Hoe relaxter jij op vakantie gaat, hoe meer je ook kunt genieten van de tijd dat je vrij bent.
Kilo’s aankomen tijdens je vakantie?

Lekker eten en drinken hoort voor de meeste mensen bij de vakantie. De zomervakantie is gevuld met barbecues, cocktails, sorbets, pizza’s en luieren bij het zwembad. Kom jij altijd aan in je vakantie? Of heb jij de afgelopen weken extra getraind, gezond gegeten en ben je fit? En vind je het zonde om dit allemaal in een paar weken verloren te laten gaan? Hoe kun je genieten van je vakantie zonder stress over de kilo’s?

Een gezonde leefstijl bestaat uit gezonde gewoontes. Gewoontes die voor jou als vanzelf gaan en die je, of het nu vakantie, weekend, kerst of wat het dan ook is blijft volhouden. Eigenlijk hetzelfde als je tanden poetsen: dit doe je ook iedere dag?! Hiermee bedoel ik dat het helemaal niet uitmaakt of je nu op vakantie bent of niet. Jij maakt de keuzes die goed voor je zijn en waardoor jij je goed voelt.
Ja, maar als het vakantie is wil ik wel kunnen genieten! Dit is vaak het antwoord wat ik krijg als reactie op mijn bovenstaande tip. Maar genieten moet je zeker! En voor wie mij al een tijdje volgt is dit ook 1 van mijn gezonde gewoontes. Ik verdeel het in 80/20. Dit wil zeggen, dat 80% van mijn dagelijkse keuzes op het gebied van eten/ drinken is gebaseerd op waar ik me goed bij voel, wat ik echt lekker vind en wat het meest voedzame? De overige 20% is voor koekjes, een wijntje, chips of een patatje oid. In de vakanties doe ik dit precies hetzelfde. Ik kies een moment per dag waarop ik lekker wil genieten. Bij het ontbijt neem ik bijvoorbeeld een croissantje met jam. Of tijdens de lunch een wijntje. Kies een moment, of neem iets wat je echt lekker vindt en waar je van geniet. En oh ja, laat het niet je hele dagen of vakantie beheersen.
Beweeg! Het voordeel van vakantie is dat je de TIJD hebt. Dus ook om (extra) te bewegen. Wandelen naar de supermarkt, zwemmen, aerobics, een eigen work-out, fietsen, dansen tijdens de kinderdisco, een potje tennis en zo kan ik nog wel een paar opties verzinnen. Er is dus geen reden waarom jij je fitte leefstijl tijdens de vakantie niet kunt volhouden en waarom die kilo’s er juist nú aan zouden komen. Een avondwandeling na het eten is niet alleen goed voor een beetje extra beweging, je ontdekt gelijk je omgeving en de plek waar je bent.
Je volledig laten gaan? Ben jij het type dat in de vakanties helemaal los gaat? Dat iedere dag patat eet, alcohol drinkt en de grootste ijsjes bestelt die er zijn? Omdat je op vakantie niet op al die regeltjes wilt letten? Dan heb ik toch een vraag voor je: ben je dan in het dagelijkse leven niet een tikkeltje te streng voor jezelf?
Nu ben ik benieuwd hoe jíj dat aanpakt als je op vakantie gaat? En of bovenstaande tips van pas komen deze zomer. Ik wens je een fijne vakantie met weinig inpakgedoe en stress over kilo’s.

Tot na de zomervakantie……

Pampampam!!! –Tromgeroffel-

Dan begint namelijk ook mijn nieuwe online-programma: 28 days to a Happier life. Dit programma staat geheel in het teken van je lekker relaxte en ontspannen vakantiegevoel vasthouden terwijl het dagelijks leven weer begint. Klinkt goed hè!