Terugblik op 2016

Nog een paar dagen en dan is het 2017! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mooie mogelijkheden. Zullen we eerst nog eens terugkijken op 2016? Ik heb 3 simpele vragen voor je, waarmee jij dit jaar heel gemakkelijk positief afsluit en een goed begin maakt van 2017. Pak er snel pen en papier bij........

 

 

Terugkijken op het afgelopen jaar? Zo aan het einde van 2016, nu je een paar extra vrije dagen hebt en meer tijd met familie en vrienden doorbrengt, is het een perfect moment om voor jezelf op een rijtje te zetten wat het afgelopen jaar voor jou heeft betekend.

Laat ik gelijk beginnen met de eerste vraag die je aan jezelf kunt stellen.

 

  • Wat heb ik dit jaar gedaan of bereikt, waar ik enorm trots op ben?

Schrijf het allemaal op, wees niet bescheiden of kritisch naar jezelf op dit moment. Wat heb je bereikt en waar ben je het meest trots op? Ik zal je een handje helpen, als je deze vraag lastig vindt.

Duik bijvoorbeeld eens in het geheugen van je telefoon en bekijk de foto’s die je gemaakt hebt. Kijk terug naar de momenten van 2016. Juist de kleine momenten, maken de grote verschillen.

Haal deze momenten weer terug voor jezelf en bedenk goed wat je deed, zei, dacht of voelde tijdens die gebeurtenis. Heb je op deze momenten iets gedaan, of bereikt waar je trots op mag zijn?

Andere optie: vraag het aan collega’s, je partner, vrienden en familie. Maak er gelijk een traditie van en ga de hele groep af. Complimenten aan een ander geven is namelijk fijn en ze zelf ontvangen is ook erg leuk 🙂

Houd het simpel. Ik weet uit ervaring dat veel mensen moeite hebben met deze vraag. Waarom? Ze maken het te moeilijk of zijn te kritisch op zichzelf. Het kan altijd beter, meer en het is eigenlijk nooit helemaal ‘perfect’. Nee, dat klopt! Daarom heb je doelen of in deze tijd van het jaar ‘goede voornemens’ en zoals je kunt lezen in mijn vorige blog, zijn deze perfect om je gemotiveerd te houden. Nu gaat het om de acties die je al hebt ondernomen, waar je trots op mag zijn.

Schrijf het op!

  • Wat heb je geleerd dit afgelopen jaar?

Nu je er helemaal in zit: wat heb je geleerd van het afgelopen jaar? Fouten maken mag, hier kun je van leren. Dus de vraag is: wat ging er mis of niet helemaal zoals gepland dit jaar, en wat heb je ervan geleerd? Wat ga je de volgende keer anders doen? Stel: je wilde vorig jaar stoppen met roken of je had andere goede voornemens, doelen, ambities, maar helaas je hebt ze niet volgehouden, of zijn ze (nog niet) gelukt. Een reden om er maar niet meer aan te beginnen? Natuurlijk niet! Wel een reden om je plan van aanpak te bestuderen en te bekijken wat je de volgende keer anders kunt doen. Op deze manier kun je ook naar andere gebeurtenissen kijken, zonder hier een negatief oordeel over te geven richting jezelf.

  • Wat blijft er in 2016?

Opruimen die rotzooi! Alles wat je niet meer nodig hebt de deur uit en maak een schone, frisse start. Een grote schoonmaak in huis, de zolder, keukenkastjes, je mailbox et cetera. We weten allemaal wat een opluchting dat is. Je hebt weer overzicht, komt hier en daar nog eens iets tegen waarvan je vergeten was dat je het had en je krijgt er energie van.

Maar wat zou je nog meer willen opruimen en achterlaten in 2016?

 

  • Negatieve gedachtes, zoals bijvoorbeeld: ‘dat kan ik niet, het lukt me niet, ik moet eerst, het mag niet’ en het lijstje kan nog veel langer zijn. Welke gedachte blijft in 2016?

 

  • Negatieve gevoelens zoals: woede, vermoeidheid, onrust, angst, verdriet, jaloezie et cetera. Natuurlijk mag je deze gevoelens en emoties hebben, maar laat ze geen blokkade worden voor de rest van je leven. Dat is zonde.

Heb je alles genoteerd? Waar ben je het meest trots op, wat heb je geleerd het afgelopen jaar en wat ruim je op en blijft in 2016?

Nu ben je helemaal klaar voor 2017!! Cheers to that 🙂 En, tot in het nieuwe jaar. Waarin we weer aan jouw Happier Life gaan werken!