Start Yoga warm-up

Volg je #21dayshappierlife op mijn facebookpagina, ben je geïnteresseerd in yoga of wil je meer verdieping geven aan jouw yoga oefeningen thuis of in de studio? Ik neem je de komende 21 dagen mee in mijn persoonlijke yoga practice. Niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijkse leven. Leuk dat je meedoet.

Yoga?! Steeds vaker hoor je mensen over Yoga en zelfs  (huis)artsen, psychologen, fysiotherapeuten en sportbegeleiders zien yoga als een hulpmiddel om stress te verminderen, mobiliteit, flexibiliteit en de algehele gezondheid te verbeteren. Er zijn talloze yoga retreats over de hele wereld en de studios zijn bomvol.

Toch hangt er ook een bepaald imago rondom yoga. Het is zweverig, je moet er lenig voor zijn, je mag geen vlees of andere producten eten en bent altijd happy. Zo zie ik het absoluut niet. Ik kan helemaal los gaan met een pittige krachttraining en daarna nog een fijne yoga sessie doen om vervolgens een boterham met gebakken ei te eten. Yoga is meer dan alleen de fysieke houdingen uitvoeren, of uren mediteren. Dit is overigens wel erg fijn:-)

Ik zie yoga als een manier om je lichaam en geest in balans te brengen, of juist andersom. Om tijdens je yoga flow te leren dat uit balans zijn ook ‘GOED’ is. Interssant he! Ik kan er uren over praten. maar voor nu gaan we over naar een ontspannen yoga flow. Dit kun je doen nadat je bent wakker geworden, gedurende de dag of voordat je gaat slapen.

Kies een plek waar je je prettig voelt en ga rustig zitten. Het maakt niet uit waar of wanneer, thuis op de bank, buiten in het park, tijdens je lunchpauze….Anywhere. Begin met 5 minuten, je mag het uiteraard zo lang doen als je wilt. Maar laten we beginnen met 5 minuten. En, ook belangrijk om te weten: er is geen ‘goed’ of ‘fout’.

Ga ontspannen zitten met je schouders laag en een rechte rug. Een zachte blik in je ogen. Concentreer je op het natuurlijke tempo van je ademhaling. Het zacht uitzetten en intrekken van je onderbuik. Richt je aandacht op het moment tussen de in en uitademing. Blijf aanwezig bij je ademhaling.
Gedachten passeren, maar zijn niet belangrijk. Wees aanwezig in DIT moment.
Als de 5 minuten voorbij zijn, verander je van positie naar:
Bestand 05-09-17 15 54 00
Table Top: kom op handen en knieën. Spreid je vingers en beweeg je schouders weg van je oren, zodat er ruimte ontstaan tussen je nek en schouders.  Je blijft je ademhaling volgen, maar brengt de aandacht meer naar je core, door het zacht intrekken van je navel richting je ruggenwervel.
Cat-cow stretch: adem in terwijl je je rug iets hol maakt en je hoofd naar achter beweegt. Duw lichtjes je borst naar voren. Adem uit en maak je rug bol. Armen blijven gestrekt, vingers gespreid, kin richting je borst, navel nog dieper richting je ruggenwervel. Herhaal deze oefening zolang je wilt op het ritme van je ademhaling.
Child pose: een heerlijke houding om tot rust te komen, het stretchen van de hele rug, schouders en armen. Neem deze houding zo vaak aan als je wilt tijdens je yoga flow.
Downward dog: een welbekende yoga oefening. Een energieke houding. Beweeg vanuit Child pose, naar een hoge plank. Adem in en voel je hoe je borst opent en zelfs een beetje omhoog komt, lift hierbij ook al een stukje je heupen richting de lucht of het plafond. Adem uit en beweeg met je borst richting je knieën. je heupen zijn het hoogste punt van je lichaam. Armen gestekt, hoofd rust tussen je boven armen en je benen zijn een beetje gebogen of recht, hak richting de grond. ( later meer over downward dog)
Deze oefeningen zijn heerlijk om de aandacht helemaal naar jezelf te brengen. Een combinatie van ontspanning, stretch en energie.
De volgende yoga flow: De zonnegroet.
Ik wens je een fijne dag. Namaste.