Is dit het nou?

Tijdens de Happier life workshop: Het paard als Spiegel, die ik onlangs gaf waren er zes deelnemers aanwezig, van tussen de 25 en 45 jaar. Alle zes hadden ze de vraag: ‘is dit het nou, wat wil ik nu graag?’ Herken je die vraag ook, lees dan verder.

‘Is dit het nou?’ Herken je die vraag, dat gevoel over je leven?

Tijdens de Happier life workshop – Het paard als Spiegel-  die ik onlangs gaf waren er zes deelnemers aanwezig, van tussen de 25 en 45 jaar. Alle zes hadden ze de vraag: ‘is dit het nou, wat wil ik nu graag?’ Toevallig?! Nee, toeval bestaat niet! Dit is echt een vraag waar iedereen soms mee rondloopt.

Is dit het nou?

Studeren, een baan zoeken, een leuke relatie, samenwonen, huis kopen, trouwen, kinderen en dan? Je bent jaren bezig geweest om het ‘perfecte’ plaatje te creëren, maar als het dan eenmaal zover is, dan mis je wat. Ineens voel je je onrustig, je twijfelt aan jezelf, en je hele leven. De vraag die zo nu en dan naar boven borrelt: Is dit het nou? Of je voelt je schuldig. Je hebt immers het leuke huis, die goede baan, relatie, kinderen en toch voel jij je niet gelukkig. Je zou toch gelukkig moeten zijn? Zo veel vrouwen en ook mannen hebben hetzelfde gevoel en lopen hiermee rond, zonder dat iemand dit weet.

Het is dan ook niet even een onderwerp dat je bespreekt tijdens een verjaardag of dat je deelt op social media. Die leuke selfie met als tekst: ‘zie hier mijn perfecte gezinnetje, maar ik ben diep ongelukkig’. Op de vraag ‘hoe gaat het met je?’ antwoord je ‘goed’ en zo ga je weer verder. Aan het eind van de dag plof je op de bank: leeg, moe, en ontevreden.

Dit klinkt wel heel dramatisch, maar dit is jammer genoeg de realiteit voor velen. Wat nu?! Doorgaan en op zoek naar ‘HET’? Is het een andere baan, een eigen bedrijf, vaker gaan sporten of gezonder gaan eten? Ergens moet ‘HET’ toch zijn? Of ben je eerder het type van jammer maar helaas, ik leg me erbij neer. Dit is het nou. Dit is zoals het hoort te zijn en hier moet ik het mee doen. Het zijn twee verschillende manieren die ik vaak zie en tegenkom die mensen gebruiken om om te gaan met die ene vraag. De ene persoon gaat op zoek naar de nieuwste of volgende manier om ‘HET’ te vinden. Dit is behoorlijk stressvol, want wanneer is ‘HET’ goed genoeg? Zoals velen wel weten is stress de grootste boosdoener en veroorzaker van een burn-out. Het heeft invloed op zowel je lichaam als je geest. We zijn gestrest en ­–ik durf wel te zeggen voor honderd procent– dat komt doordat we de lat zo hoog leggen. Je doet dingen die niet bij je passen of omdat het MOET! Maar van wie moet dat dan?

De andere manier is om het maar zo te laten. Je doet je ding, zorgt voor de kinderen, het huishouden, je relatie, onderhoudt je sociale contacten, je hebt een hobby en that’s it. Of niet? Maar, wat zullen anderen ervan denken als je aangeeft dat je niet tevreden bent. Is het egoïstisch om meer tijd aan jezelf te besteden of voor jezelf te willen? Nee, dit is toch zoals het hoort, je mag er niet over klagen! Ook dit is stress, maar dan in een andere vorm. Je voelt je teleurgesteld, verveeld en uitgeblust. Met kans op overspannenheid, depressie of bore-out. Hier heb ik een paar weken geleden nog een stuk over geschreven. 

Herken jij het ook? Goed zo, ik ben blij dat je het herkent. Dan kun je er namelijk ook wat aan gaan doen. Ik zie dit als een mooie wake-up call en heb een paar tips op een rijtje gezet wat je eraan kunt doen. 

Tip 1: Wees trots op jezelf.

Alles wat je tot nu toen bereikt hebt in het leven, heb JIJ voor elkaar gekregen. Stop even met bedenken wat er anders moet en kijk wat je al hebt.

Tip 2: Maak een actieplan.

Stel je hebt grote ambities, plannen en je wilt graag nog zoveel dingen ondernemen? Maak dan een stappenplan voor jezelf, hoe je dit gaat aanpakken.

S: Welke specifieke stappen moet je als eerste zetten?

M: Hoe ga je je vooruitgang meten?

A: Is je doel acceptabel voor je omgeving?

R: Is je doel realitisch

T: Welk tijdspad denk je nodig te hebben?

Tip 3: Stel je verwachtingen van jezelf en van andere bij.

Ga iets nieuws of anders doen, ontdekken, uitproberen of leren zonder hierbij bepaalde verwachtingen te hebben van jezelf of anderen. Lastig he?! Dit wil zeggen dat je ergens openminded instapt. Het maakt niet uit of het lukt. Of je het ‘goed’ of  ‘fout’ doet. Een positieve mindset! Positief denken betekent echt niet dat alles perfect moet zijn. Het betekent dat je het ziet als en mogelijkheid om een stap verder te komen. ‘ Kies voor vooruitgang. Niet voor perfectie ‘

 

Meer weten over spiegelen met paarden?