Happier Life fit-tip

Yoga? Heb jij dat weleens gedaan en wat vond je ervan? Ik ben fan van Yoga en ik zal je in de tip van deze week uitleggen waarom. Wie weet is het ook wat voor jou?

Eerst even de voordelen van het beoefenen van Yoga op een rijtje. Waarom yoga goed is voor zowel lichaam als geest:

 • Yoga verbetert je houding, flexibiliteit, kracht en balans
 • Yoga stimuleert je bloedsomloop
 • Yoga vermindert stress
 • Yoga maakt je bewuster van je lichaam en geest
 • Yoga verbeterd je concentratie
 • Yoga verbetert je hormoonhuishouding/ libido
 • Yoga verbetert je imuunsysteem
 • Yoga vermindert nek, schouder en lage rugklachten
 • Yoga verbeter je stemming
 • Yoga geeft je zelfvertrouwen
 • Yoga maakt je dankbaar

Zoveel voordelen en daarom ben ik ook fan van YOGA. Er zijn diverse yogastijlen, waarvan de ene intensief is en de ander meer ontspanning. Maar Yoga is veel mee dan alleen dat. Veel mensen worden aangetrokken door de fysieke voordelen van Yoga. Een sterker lichaam, meer flexibiliteit, ontspanning, een betere balans of een middel tegen bijvoorbeeld rug en nek klachten. En dat is prima.

Yoga moet alleen niet gezien worden als slechts een fysieke workout. Het is veel meer dan dat. Het gaat er niet om welke bizarre houdingen je kunt, het gaat er om wat het met je doet. De manier waarop je omgaat met jezelf.

Het maakt ook niet uit wat degene naast je op de mat doet. Je kan niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn in Yoga. En natuurlijk zal het er bij de ene wat gracieuzer uit zien dan bij de ander, maar laat je hier door vooral niet afschrikken. Je doet Yoga voor jezelf, en alleen voor jezelf.

 

Zweverig?

Natuurlijk lopen er bepaalde figuren rond in de Yogawereld, maar dat heeft niets te maken met wat Yoga is en wat het voor jou kan doen. Er bestaand ontzettend veel vormen van Yoga en de ene soort is wat spiritueler dan de andere. Sommige mensen kunnen dit in het begin als zweverig beschouwen. Het is maar net waar je van houdt. En hoe je er uiteindelijk zelf mee omgaat. Ik zie Yoga absoluut als een manier om BODY&MIND in balans te houden.

Stel dat je je bijvoorbeeld gejaagd voelt. Is dat terug te leiden naar de ademhaling? Jazeker. Het gevoel van gejaagdheid komt door een versnelde ademhaling. Het geeft je onderbewuste als het ware een seintje dat je lichaam moet overschakelen op een ‘fight or flight’ modus. Dit is een gezonde en natuurlijk reactie van het lichaam, omdat je spieren extra kracht krijgen je je beter kunt focussen om uit die benauwde situatie te komen.

Als je echter constant zo ademt, verstoord dit de hormoonhuishouding. Je lichaam produceert door deze ademhaling te veel adrenaline waardoor je je constant gejaagd voelt. We krijgen hierdoor overgewicht, of raken gestresst, verveeld, depressief en hebben last van talloze andere klachten, simpelweg omdat we niet weten waar we nu helemaal mee bezig zijn.  Iets wat dus gemakkelijk is op de lossen door middel van bewust ademhalen. Dit leer je oa door aan Yoga te doen.

Meedoen met Yoga bij Happier Life? Vanaf april kun je op zaterdagmiddag FloatFit Yoga op de aquabase volgen in zwembad de Hoornse Vaart. Een unieke manier om Yoga te ervaren. Yoga op de aquabase maakt de houdingen net iets uitdagende en de ontspanning op het water is heerlijk. Boek je les via lessen.happielife.nl