Floatfit®

In het Noord-Hollands Dagblad een artikel over Floatfit®. De Helderse Bianca Landman geeft sinds kort drie dagen per week Floatfit in het Alkmaarse zwembad. Ze zag in het voorjaar een filmpje voorbijkomen op Facebook en dacht: ’Dit wil ik ook’. „Het is gewoon dé leukste work-out van dit moment. Ik bezocht de website, zag een knopje met ’word instructeur’. Binnen een half uur besloot ik de officiële opleiding in Londen te gaan doen.”

Den Helder „En nu bewegen jullie je armen van links naar rechts. Wat gebeurt er? Ja, de aquabase begint te draaien”, lacht instructrice Bianca Landman.

En dan… Plons! De eerste deelnemer van Floatfit in zwembad de Hoornse Vaart vliegt in het water. Kan niet meer in balans blijven en valt om. Want op die drijvende mat blijven staan in golvend water, is misschien wel de allergrootste uitdaging van de nieuwe fitnessrage.

De Helderse Bianca Landman geeft sinds kort drie dagen per week Floatfit in het Alkmaarse zwembad. Ze zag in het voorjaar een filmpje voorbijkomen op Facebook en dacht: ’Dit wil ik ook’. „Het is gewoon dé leukste work-out van dit moment. Ik bezocht de website, zag een knopje met ’word instructeur’. Binnen een half uur besloot ik de officiële opleiding in Londen te gaan doen.”

Burpee

Floatfit gaat net even verder dan een gewoon lesje aerobics. De burpees, kniebuigingen en planks moeten de deelneemsters gewoon uitvoeren. „Het zijn oefeningen met een hoge intensiteit waarbij je hartslag flink omhoog gaat.” Maar de wiebelige ondergrond geeft het een extra dimensie. Zeker de eerste vijf minuten ben je continu aan het zoeken wat de beste positie is op de zogeheten aquabase –de mat. Er mag dan wel een logo precies in het midden van de mat staan, dat ook aangeeft wat de juiste positie is. Maar als je eenmaal bezig bent met de oefeningen, kun je nog wel eens van die plek afwijken. En misschien wel vreselijk uit balans raken en omvallen. De deelneemsters onderling wisselen dan meestal even een lachende blik van verstandhouding: ja, ook ik moet eraan geloven.

Volgens Landman is Floatfit een combinatie is van een training van lichaam én geest. „Je ziet aan de deelnemers hoe angstig ze in het begin zijn. Later in de les mogen ze een paar keer opstaan en weer liggen. Dat gaat dan al bijna gemakkelijk. Ze staan relaxter, krijgen meer vertrouwen in de oefeningen, weten wat er gebeurt als ze zich verplaatsen. Op deze manier werk je dus op een heel laagdrempelige wijze aan je zelfvertrouwen.”

Dat wiebelende matje heeft ook niet alleen een spanningsverhogende functie tijdens de training: „Je gebruikt spieren die je anders niet bewust gebruikt tijdens het wandelen of hardlopen. Spieren in je enkels, voeten, knieën en in je core.” De deelnemers zie je daarom ook continu grip zoeken, wankelen, corrigeren en soms te water gaan. Anderen vinden hun balans nét op tijd terug, waarna er een hoop gespetter volgt. Voor de luie mensen kan het zelfs een uitrustmomentje zijn. De klok tikt namelijk gewoon door, terwijl jij even in het water dobbert.

Droog

Toch wil niemand vallen. Droog blijven, is het devies voor sommigen. Het lijkt een soort prestige om zo lang mogelijk te blijven staan. Niet voor niets dat na afloop van de work-out twee vrouwen aan elkaar vragen: „Hoe vaak ben jij nou gevallen?” „Twee keer.” „Oh ja, ik ook.” Ze klinken content. Landman, zelf tijdens haar eerste les drie tot vier keer gevallen, ziet mensen veelal ontspannen nadat ze zijn gevallen: „Dan denken ze ’nu maakt het ook niks meer uit’.” Overigens is óp de plank klimmen ook weer een training, waarbij je je arm- en beenspieren gebruikt.

Nu draait Landman nog vooral beginnerslessen, maar het is de bedoeling dat binnenkort ook trainingen op verschillende niveaus komen. „Voor beginners, maar ook voor mensen die wat meer uitdaging willen. Omhoog springen kan, maar je kunt ook een kwartslag draaien of zelfs ronddraaien. Maar het tempo kan ook nog meer omhoog.” Daarnaast gaat ze yogalessen geven op de aquabase. Én heeft ze plannen om in de derde week van januari een compleet welzijnsweekend te organiseren, met uiteraard Floatfit. En wie weet, geeft dat net zo’n grote grijns op het gezicht als deze training.

Den Helder Leefstijlcoach Bianca Landman heeft samen met haar man Pascal het bedrijf Happier Life, dat ervoor moet zorgen dat mensen lekkerder in hun vel zitten, zowel fysiek als mentaal. Ze geven onder meer personal training, bootcamp en paardencoaching. Landman is genomineerd voor de Viva400, in de categorie Krachtpatsers.