Faalangst of bang om succesvol te zijn?!

Herken jij jezelf in het volgende? Je wilt iets ontzettend graag. Denk aan naar de sportschool gaan, eindelijk die kilo's kwijt raken, je baan opzeggen en met een andere carrière beginnen, een dagje vrij nemen, een cursus volgen etc. etc. Toch begin je er niet aan, of stel je het steeds maar uit. Of hoe zit het met deze? Je begint wel, maar vlak voor het einde saboteer jij je eigen succes, door heel veel redenen te bedenken waarom het nog niet 'goed' is, het nog 'beter' kan. Zo bereik je (nooit) je uiteindelijke doel!

Faalangst, angst voor succes, bang dat het lukt, bang om goed te zijn? Dat klinkt raar.

We willen het toch allemaal graag ‘goed’ doen, succesvol zijn en dingen bereiken in het leven?Ja, inderdaad. En toch is succesvol zijn ook meteen heel erg eng. Succesvol zijn is anders, nieuw en misschien voor jou nog onbekend. Daarbij krijg je andere verantwoordelijkheden, meer uitdagingen en er wordt meer van je verwacht. Dit moet je allemaal wel waar kunnen maken. Of je krijgt meer tijd voor jezelf, je kunt eindelijk die mooie jeans voor jezelf kopen, verliefd worden, dingen doen die je heel graag wilt. Heb je dat wel echt verdiend? Onbewust verzinnen we genoeg redenen om maar niet ‘succesvol’ te hoeven zijn.

Succesvol zijn?!

Laat ik het anders omschrijven. Succesvol zijn valt te vergelijken met het bereiken van je gewenste doel(en). Je grote levensdoel, of tijdelijke doelstellingen die je levensdoel ondersteunen.

Bijvoorbeeld:

Stel dat het jouw doel is om 5 kilo afvallen. Je koopt een dieetboek, zet deze leuk op je aanrecht en dan? Heb jij last van faalangst, of ben je bang dat je het niet kunt dan heb je hoogstwaarschijnlijk (onbewust) wel een paar goede redenen om het niet te gaan doen. Zoals:

– ‘Ik begin volgende week.’

– ‘Nee, ik begin na de vakantie.’

– ‘Ik heb nog geen tijd gehad om boodschappen te doen.’

– ‘De recepten zijn niet lekker, of heel ingewikkeld.’

– ‘Neehh, het wordt niks, want m’n man en kinderen lusten het niet.’

Je weet het best: dit zijn SMOESJES..

Ander voorbeeld. Je hebt het dieetboek en begint (misschien wel voor de zoveelste keer) en dit keer gaat het lekker. De eerst week voel je al dat je fitter wordt, je slaapt beter en het lijkt ook wel dat je broek wat losser zit. Het lukt!

In het weekend heb je wel een taartje verdiend, want je hebt het al een week vol gehouden. Het blijft alleen niet bij dat ene taartje, ook een paar koekjes en een bakjes chips…… Ach laat ook maar, je hebt nu toch al verpest. Zie je wel dat het niet lukt?! Juist als het als het lekker gaat, hoef je geen reden te hebben om iets ‘slechts’ te nemen, of om het anders te doen. Ik ga nu niet verder in over de discussie ‘goed’ en ‘slecht’ eten. Je begrijpt hopelijk wat ik bedoel.

Ik gebruik het afvallen hier als voorbeeld, maar het hebben van faalangst of angst om succesvol te zijn, herkent iedereen op een bepaald vlak wel. Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, relaties, gezondheid of je carrière. Zoals; Een relatie, die je niet durft aan te gaan. Of als die persoon wel erg leuk is, een eind maken aan het contact voordat het serieus wordt. Niet je dromen of ambities achteraan durven gaan. Of een cursus volgen waar je vervolgens niks mee doet, met als reden dat je nog niet voldoende kennis hebt, het is nu niet het juiste moment is of je hebt er geen tijd voor. Het is een patroon dat terugkomt op verschillende vlakken.

Hoeveel mensen spreek jij dagelijks op je werk of vriendinnen die niet happy zijn, maar niet de stap durven te zetten. Ik herken het maar al te goed, die angst om ergens ‘goed’ in te zijn.

En nu?

Tips om succesvol worden:

  • Word bewust. Hier begint het mee. Zonder je bewust te zijn van je eigen gedrag, gevoel en gedachtes kun je ook je gedrag niet veranderen. Wat herken je bij jezelf? Op welk moment saboteer jij jezelf? Wat zeg je dan tegen jezelf? Word bewust van jouw intenties en op wat voor manier je hiermee omgaat.

 

  • Probeer nu uit te vinden hoe het komt dat je er niet aan begint of het juist niet afmaakt. Soms moet je best een beetje graven in het verleden, ook in je opvoeding en kijken naar mensen in je directe omgeving.

 

  •   Zoek mensen die je inspireren op het niveau waar jij naartoe wilt. Verzamel zoveel mogelijk informatie en verdiep je in hun aanpak. Ik zeg niet dat jij het op dezelfde manier moet aanpakken, maar je kunt wel kijken en van ze leren.

 

  •  Fouten maken mag! Faalangst of angst om succesvol te zijn, komt vaak voort uit angst om fouten te maken, om het niet goed te doen. Heb je dit meegekregen vanuit je opvoeding, op school of waar dan ook? Het is helemaal niet erg om een fout te maken, het mag ook mislukken. Hier leer je toch weer van. Niet geschoten is altijd mis!

 

  •  Wees trots op iedere stap in de richting waar je naartoe gaat. Een compliment, zeggen tegen jezelf dat je het goed doet en trots mag zijn op jezelf. De meeste mensen doen het niet! Iedere beweging is er 1 en daar mag je trots op zijn.

 

  •  Last but not least : Wees positief. Deze sluit mooi aan op tip 4 en 5. Geef jezelf de tijd, ruimte en wees positief. Blijf bewust van de momenten waarop je normaal zou stoppen en geef jezelf een peptalk 🙂 of anders geef ik hem aan je.

 

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, of jij jezelf hier ook in herkent. Ik vind het altijd spannend om een blog te schrijven. Zouden ze het wel lezen en is het wel interessant……..

 

Heb jij vragen over dit onderwerp? Laat het mij vooral weten.

28 days to a Happier life