Stress een taboe? Maar iedereen heeft stress!

Stress? Dat is nogal wat hè! Een onderwerp waar niet gemakkelijk over gesproken wordt, of iets wat je snel deelt met anderen. Terwijl: iedereen heeft stress! Dus… Laten we het er gewoon eens wél over hebben! Wat is stress?

Stress is (gezonde) spanning, die je nodig hebt om optimaal te kunnen leven en presteren. Zodra er sprake is van een stressvolle situatie zorgen onze hersenen ervoor dat er twee systemen in werking worden gesteld. Allereerst wordt het lichaam in een staat van paraatheid gebracht door het sympathische zenuwstelsel. De hormonen adrenaline en noradrenaline komen vrij en het lichaam is klaar voor de ‘vecht- of vluchtreactie’.

Het hormoon cortisol speelt een belangrijke rol in die stressreactie. Het laat bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel stijgen en zorgt ervoor dat de stofwisseling wat harder werkt. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stresssituatie om te gaan. Dit is een gezonde reactie. Stress maakt je alert, actief, productief en krachtig. Kortom: stress is dus gewoon positief.

Burn-out

Toch kennen de meeste mensen stress alleen van de andere kant. Wanneer stress langdurig aanwezig is kan dit leiden tot problemen zoals:

 

 • Vergeetachtigheid en prikkelbaar zijn
 • Moeite hebben om ‘s ochtends wakker te worden
 • Angstig zijn of paniekaanvallen hebben
 • Neerslachtige gevoelens, het niet meer zien zitten
 • Behoefte aan zoet of zout eten
 • Aankomen in gewicht of moeite hebben om af te vallen
 • Vet op buik en taille
 • Twijfelen, geen keuzes durven/ kunnen maken
 • Hormonale disbalans bij zowel mannen als vrouwen
 • Overmatig sporten of andere manieren zoeken om energie te krijgen
 • Gevoelig voor verslaving
 • Niet in slaap kunnen vallen
 • Minder weerstand en de algehele gezondheid gaat achteruit

Dit is zijn signalen van te veel spanning, met mogelijk een burn-out als gevolg. Herken jij deze signalen ook?

Vaak wordt er gedacht dat stress te maken heeft met een drukke baan of volle agenda. Toch is dat lang niet de enige reden. Een (jeugd)trauma, pesten, onzekerheid, scheiding, verlies, zwangerschap, verhuizing, ziekte, ongeval, ontslag of andere heftige gebeurtenissen waarbij je een periode te veel spanning hebt ervaren, kunnen later invloed krijgen op je leven.

Samengevat: stress is een natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam, waardoor je in actie komt door middel van hormonen. Een onstuimige gebeurtenis in je leven, waarbij je in een korte tijd, veel of langdurig stress hebt gehad, kan leiden tot diverse klachten en later zelfs eindigen in een burn-out. Herken je bovenstaande signalen en heb je hier al een tijdje last van? Wees niet bang: je bent er nog op tijd bij! Je kunt het volgende doen:

 

Tips om te ont-stressen:

 

 • Ontspan! Tjeetje, heb je ook een makkelijke tip? Het lastigste wat je aan iemand kunt vragen die zich gestrest voelt, is te ontspannen. Word je ook niet gek van die mensen die dan tegen je zeggen: ‘maak je niet druk’, ‘het komt wel weer goed’, ‘ga lekker iets voor jezelf doen’. Goed bedoeld natuurlijk, maar heb je er wat aan? Toch is ontspannen een belangrijke move. Je zult die spanning los moeten laten, om weer verder te kunnen gaan.
 • Ontspan! Ja, maar……Ik ken die smoesjes en hoor ze vaak 🙂 Je wilt toch van dit vervelende gevoel af? Ontkennen, wegrennen, negeren geen is optie. Dus ontspan.
 • Oké, nu weet je wel dat het beter voor je is, maar hóe ga je dan ontspannen? Hier zijn namelijk heel veel manieren voor te bedenken. Ik heb ze allemaal uitgebreid omschreven in mijn boek: 28 Days to a Happier Life. Om je een idee te geven: ruim bijvoorbeeld je kledingkast op of zet je favoriete muziek aan en dans vrolijk mee. Er zijn zo veel gemakkelijke manieren waardoor jij je al in korte tijd relaxt en ontspannen voelt.
 • Stress is geen taboe. Iedereen heeft stress, maar JIJ HEBT DE KEUZE en alleen jij kan ervoor zorgen dat het anders wordt. Doe het!

Stress is een onderwerp waar ik eindeloos over kan schrijven en waar ik je nog veel meer over kan vertellen. De manier van eten, sport en bewegen, relaties, persoonlijke ontwikkeling: echt álles hangt samen met de manier waarop jij stress ervaart en hiermee omgaat.

Zou jij heel graag beter met stress willen leren omgaan en lekkerder in je vel willen zitten? Bestel dan nu mijn boek 28 Days to a Happier Life, waarin ik je persoonlijk coach en nog veel meer tips en inspiratie met je deel. Een laagdrempelige manier en heel gemakkelijk om zelf te doen.

Wordt ook lid van de Happier Life private Facebook pagina en je krijgt iedere dag feelgood tips en positieve energie.

 

Tot snel.

Koop nu 28 days to a happier Life