Sporten voor meer zelfvertrouwen en een spannend liefdesleven?!

Bewegen is gezond. Je voelt je daardoor niet alleen stukken fitter en gezonder, maar je verkleint ook de kans op allerlei (welvaarts)ziekten. Elke dag een half uurtje beweging is al voldoende. Fiets bijvoorbeeld naar je werk, wandel tijdens je lunchbreak, ga tuinieren, jog na werktijd of kies een andere beweegactiviteit. Dit klinkt geweldig, maar er zijn nog andere, hele interessante redenen om te gaan sporten.

Sporten is gezond en bewegen geeft je energie waardoor je je goed voelt. Klinkt geweldig hè?! Maar waarom gaan we dan liever op de bank tv kijken of stellen we onze date met de sportschool uit?

Wat mensen beweegt vind ik interessant. Dit stuk gaat over sporten en bewegen, en waarom dit goed dat voor je is. Ben jij al een tijd niet meer naar de sportschool gegaan, ondanks dat het hard nodig is, lees: je broek begint een beetje strak te zitten en je voelt je minder energiek? Heb je nieuwe hardloopschoenen gekocht, jezelf aangemeld voor de loopcursus, maar ben je er toch nog niet heengegaan? Omdat je ineens een ander werkrooster kreeg, waardoor de tijden niet uitkwamen?

Geen tijd, druk, geen zin, onverwacht kwam er wat tussen. Ik ken deze ‘smoesjes’. Want als je het echt graag wilt, dan maak je tijd voor jezelf! Dan vind je een gaatje in je agenda of andere oplossing.

Eerst even een aantal voordelen van sporten en bewegen op een rijtje:

  • Sporten geeft je energie en is goed voor je gezondheid
  • Sporten bevordert je nachtrust
  • Sporten verbetert je prestaties
  • Je zit letterlijk en figuurlijk beter in je vel
  • Regelmatig bewegen geeft je een betere conditie
  • Sporten en bewegen vermindert de kans op diabetes, hart- en vaat ziekten

Allemaal goede redenen om dagelijks te bewegen en regelmatig te sporten. Maar waarom, als je dit allemaal best wel weet, is het dan toch zo lastig om het te gaan doen? Echt waar: je bent niet de enige die dat vindt en die dit lastig vindt.  Sommigen zetten de eerste stap wel, maar haken na een paar weken toch weer af. Hoe komt dit toch?

Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

  • Te hoge eisen stellen aan jezelf.

Hoge verwachtingen hebben kan in het geval van sporten en in beweging komen een hoge drempel zijn. ‘Je moet het wel gelijk goed kunnen!’ ‘Je mag niet de slechtste zijn!’ ‘Je hoort er op een bepaalde manier uit te zien!’ Het zijn allemaal voorbeelden van hoge verwachtingen. Kun je hieraan voldoen? Waarschijnlijk niet. Je mag een begin maken en jezelf daarvoor tijd geven. Alles is beter dan thuis op de bank zitten en niks doen. Hoe pak je dit aan? Door er gewoon openminded mee te beginnen. Best spannend en lastig, ik weet het, maar met deze instelling kan het nooit tegenvallen.

  • Weinig zelfvertrouwen.

Onzekerheid is wel de grootste drempel voor de meeste en de tegenhanger van bovenstaande. Als je (nog) niet mee kunt komen met de rest, dan ben je niet goed genoeg?! ‘Ik kan het niet. Zie je wel…’, maar stel je eens voor dat je het wel kunt. Ben je misschien een persoon die snel van het ergste uitgaat? No worry’s je kan veel meer dan je denkt! Sporten en bewegen werkt enorm goed om meer zelfvertrouwen te krijgen, ik zie dit bij al mijn klanten.

  • De juiste mindset.

Ik vind sporten gewoon niet leuk. Het kost te veel tijd, moeite, ik ga zweten, krijg spierpijn etc etc. Oké, dan maar futloos, moe en zonder energie op de bank zitten, terwijl je wacht op een wonder?! Creëer een positieve mindset als het gaat om sporten en bewegen. Te beginnen bij het zoeken van een sport die je leuk en uitdagend vindt. Motivatie? Waarvoor wil je het graag gaan doen? Bijvoorbeeld: nieuwe mensen ontmoeten, grenzen verleggen, je hoofd leeg maken, meer zelfvertrouwen krijgen, of lekkerder in je vel zitten? Kies een sport die je leuk vindt, er is keuze zat en met een positieve motivatie.

  • Kleine overwinningen.

De laatste is misschien wel het belangrijkste. Zorg dat je kleine doelen hebt die je behaalt. Hierdoor komt het hormoon dopamine vrij. Dit hormoon stimuleert je daadkracht, werkt als stimulans en geeft je een goed gevoel. Door steeds kleine overwinningen te behalen, boost je dit hormoon, raak je steeds meer gemotiveerd, groeit je zelfvertrouwen en verbetert je zelfbeeld. Dit gebeurt tijdens het sporten en het behalen van doelstellingen, maar heeft ook groot effect op andere aspecten in leven. Je bent gemotiveerd om gezonder te eten bijvoorbeeld,  je hebt meer zelfvertrouwen op je werk of in andere situaties en dit hormoon zorgt voor meer passie in je liefdesleven:-).

Naast de vele goede redenen voor je gezondheid heeft sporten en bewegen dus ook andere positieve effecten. Wil jij onder begeleiding werken aan een positieve mindset, meer zelfvertrouwen en doelstellingen behalen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake.