Motivation is the key?!

Motivatie is de sleutel voor succes, verbetering, groei, versterking, vooruitgang en ga zo maar door. Wist je dat motivatie uit het Latijns komt? movere betekent namelijk iets in beweging zetten. Het gaat hierbij dus om beweegredenen en drijfveren. Het is zelfs een voorwaarde om tot betere prestaties te komen. Denk je bij het lezen van deze woorden nu gelijk aan je sportdoeleinden, dat is fijn want dat is natuurlijk waar ik het over wil hebben! Meet Rianne van Rijswijk (32) is fysiotherapeut en sportinstructeur. Ik schrijf in mijn colums voor Happier Life met veel plezier over mijn sportervaringen in het buitenland, over de leuke en minder leuke kanten van de combinatie reizen en sporten.

Motivation is the key

Het duurde even voor ik weer leggings durfde te dragen. Weer, ja. Toen ik op de basisschool zat waren leggings namelijk in de mode. Bloemetjesleggings, streepjesleggings, strikjes- en glitterleggings, ik droeg dezelfde leggings die mijn zus droeg en later juist niet dezelfde leggings die mijn zus had. Afijn, leggings zijn weer hip. En hoewel het wat tijd koste voor ik ze weer leuk vond, heb ik nu weer heel veel leggings. Nee, geen bloemetjes- en strikjesleggings meer, maar nu hippe leggings met wat subtiele kleuren en lijnen erin. Er is één legging die eruit springt eruit en dat komt door de toffe tekst die erop staat: “motivation is the key.” Motivatie is de sleutel voor succes, verbetering, groei, versterking, vooruitgang en ga zo maar door.
Wist je dat motivatie uit het Latijns komt? movere betekent namelijk iets in beweging zetten. Het gaat hierbij dus om beweegredenen en drijfveren. Het is zelfs een voorwaarde om tot betere prestaties te komen. Denk je bij het lezen van deze woorden nu gelijk aan je sportdoeleinden, dat is fijn want dat is natuurlijk waar ik het over wil hebben!

Sporten in groepsverband is voor mij een hele goede motivator en dé perfecte manier om andere mensen en een andere taal te leren (in dit geval Spaans). Wat bedoelt die instructeur nou: “boka riba” betekent toch omdraaien…maar moet ik nu op mijn rug of op mijn buik liggen? Als iedereen op zijn rug ligt weet ik gelukkig soepel mijn voeten in de TRX te krijgen en de spider push up te doen. Uit onderzoek blijkt ook dat in groepsverband sporten leidt tot een gunstig klimaat waarin meegedacht en meegewerkt wordt aan opties om verder te komen.
Stiekem vergelijk ik mezelf met die andere sporter naast me. Kan ik nog iets sneller dan mijn buur en zal ik een extra herhaling nog halen binnen de tijd.
De instructeur roept “eso” (goed zo) dus ik ga lekker!
De behoefte om beter te zijn dan mijn buur geeft hierbij richting aan mijn gedrag. Namelijk nog beter presteren. In de sportpsychologie spreekt men over de behoeftetheorie waarin drie termen centraal staan: achievement (prestatie) , power (macht) en affiliation (verwantschap). Nog even naar de spider push up in de TRX. De prestatie die ik lever tijdens die spider push up, daar heb ik kracht voor nodig, maar zoals ik beschrijf vergelijk ik mezelf met de andere sporter (verwantschap is ook noodzakelijk voor mijn prestatie). Die oefening of prestatie wil ik beheersen en dat lukt door de genoemde termen. Maar ik moet mezelf er toe zetten, dus de motivatie, in dit geval de intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat ik dit in gang zet. De reactie van de instructeur (“eso”) is de extrensieke motivatie, die me een goed gevoel geeft om door te gaan.
Zoals je merkt heb mijn zinnen gezet op een cursus sportpsychologie. Heerlijke informatie om sporters te helpen met hun drijfveren. Met hun intrinsieke en extrensieke motivatie. Dit gaat niet alleen over topsporters, hoor, maar ook over jullie. Het behouden van je motivatie om te sporten kost namelijk ook inspanning. Ik hoop natuurlijk dat je het met plezier doet. Je mag best fanatiek zijn, zeker jezelf vergelijken met anderen en ook iets lekkers bij de koffie. Gezond genieten van sporten, eten, vrienden, en jezelf (je geest) blijven prikkelen. Laat dat je motivator zijn voor de rest van het jaar. Met dank aan mijn legging!