Last van PMS?

Heb je maandelijks tussen de eisprong en menstruatie last van premenstruele klachten? Dan kan het zijn dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit is een verzamelnaam voor een hele reeks symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel. Gelukkig kun je het maandelijkse leed verzachten.

De vraag die ik regelmatig krijg en waarvan ik zeker weet dat iedere vrouw hier weleens last van heeft of heeft gehad: Wat doe ik aan PMS?

Heb je maandelijks tussen de eisprong en menstruatie last van premenstruele klachten? Dan kan het zijn dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit is een verzamelnaam voor een hele reeks symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel. Gelukkig kun je het maandelijkse leed verzachten.

Pijnlijke borsten, hoofdpijn, pijn in de rug, acne of maagpijn zijn klachten die kunnen wijzen op PMS. Je kunt je ook angstig, woedend, prikkelbaar, gespannen of somber voelen, of last hebben van stemmingswisselingen en slecht slapen. Veel vrouwen met PMS hebben ook vaak een enorme drang naar zoetigheid of chocola. Kortom: op deze dagen ben je niet op je best. What to do?

PMS kent diverse oorzaken. Een snelle oplossing is er daardoor niet: je moet er eerst achter zien te komen wat de oorzaak precies is. Dat PMS te maken heeft met hormonale disbalans, is wel een feit.

Wat kun je doen aan PMS? En wat zou de oorzaak ervoor kunnen zijn?

  • Je hormoonhuishouding in balans brengen. Wanneer je hormoonhuishouding goed in balans is heb je weinig last van PMS-klachten. Wanneer je hormonen uit balans zijn kunnen de klachten dus verergeren. Een relatief hoog gehalte oestrogeen ten opzichte van progesteron, ook wel oestrogeendominantie genoemd, draagt bij aan PMS-klachten. Hoe herken je dit? Vaak hoofdpijn, migraine, vetopslag op je benen, cellulitis en de PMS-klachten. Wel handig om erbij te vertellen, dat als jij 2 of 3 dagen voor je menstruatie wat last krijgt van PMS, dit redelijk normaal is. Het hormoonspiegel van oestrogeen daalt ineens en dit geeft tijdelijk klachten. Voor vrouwen die 10 tot 14 dagen in maand heftige klachten ervaren adviseer ik om serieus te werken aan de hormoonhuishouding en het ook weer in balans brengen hiervan.

 

  • Stress!! Ja, natuurlijk. Dat kan niet ontbreken niet in het rijtje: stress beïnvloedt nou eenmaal ons complete lichaam, onze geest en ook de hormoonhuishouding. Is de stress tijdelijk of langdurig? Langdurige stress zorgt voor hormonale veranderingen en dit kan de klachten verergeren. Hoe dan ook: stel minder hoge eisen aan jezelf een paar dagen voor de menstruatie. Ontspan meer, ga vaker naar buiten en maak een wandeling, doe dingen die je helpen te ontspannen. Neem een lekker warm bad, luister naar je favoriete muziek, ga op tijd naar bed, relax en laat het los.

 

  •  Tekort aan vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld magnesium, niet zo vreemd dat je extra behoefte krijgt aan chocola, want chocola bevat magnesium. Ook zorgt magnesium voor een balans tussen oestrogeen en progesteron. Gezonde voeding draagt bij aan een Happier life. Door gezond, voedzaam en gevarieerd te eten breng jij je hormoonhuishouding in balans en zijn PMS-klachten een stuk minder. Denk ook aan het verminderen van producten waar veel suiker in zit zoals koek, snoep, frisdrank of zoet broodbeleg. Suiker verstoort de hormoonhuishouding.

 

  •  Sporten en bewegen. Bewegen is ook een vorm van ontspanning en zeker als je dit buiten doet. Voel je de drang om te gaan snaaien en heb je het gevoel dat alles tegenzit? Hup! Ga er even op uit, of doe iets waardoor je totaal niet bezig kunt zijn met dit rotgevoel. Sporten heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Het stimuleert je lichaam om extra vet te verbranden, waardoor het oestrogeengehalte daalt. Intervaltraining of krachttraining zijn hiervoor trouwens het meest geschikt. Deze trainingen zijn extra effectief voor de hormoonbalans.

 

 

Bekijk ook eens het 'Online Programma' in samenwerking met Ralph Moorman