Je hart volgen?

Wist je dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen? Hoe zorg jij er eigenlijk voor dat je hart gezond is en blijft? Door bewust en gezond te leven misschien, voldoende beweging en ontspanning? Maar, een andere heel belangrijke, is goed luisteren naar je hart. Maar hoe doe je dat?

‘Luister naar je hart, het hart op de tong hebben, je hart luchten, een goed hart hebben, het is een pak van je hart, iemand een hart onder de riem steken.’

Een aantal uitspraken die je vast zelf weleens gebruikt of gehoord hebt? Je hart volgen, daar wil ik het in dit stuk over hebben. Maar hoe doe je dat? Waarom? En wat betekent het? Mocht jij je dit nu gelijk afvragen? Don’t worry, want heel veel mensen vinden dit enorm moeilijk, weten niet hoe, of vinden het zelfs een beetje onzin. Als je bij de laatste groep hoort, dan vind ik het toch leuk dat je meeleest.

Je hart

Je hart is een groot en sterk orgaan, dat verantwoordelijk is voor jouw leven. Zonder hart kun je niet leven. Wist je dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen? Hoe zorg jij er eigenlijk voor dat je hart gezond is en blijft? Door bewust en gezond te leven misschien, voldoende beweging en ontspanning? Maar, een andere heel belangrijke, is goed luisteren naar je hart.

Je hart volgen

Je hart volgen, waarom is dat dan zo belangrijk? Het gaat nog iets verder dan dat. Het is luisteren naar je gevoel en op basis daarvan het beste voor jezelf kiezen.Grote keuzes in je leven, zoals het kiezen van een studie, het krijgen van een relatie, huis of kinderen etc. Hoe maak jij ze? Op basis van gevoel of je verstand? Precies! Het antwoord is in de meest gevallen met het ‘verstand’. Op advies van ouders, van andere naasten of zoals het hoort. Het is vaak ook ‘moeilijk’, of ‘lastig’ dat luisteren naar je gevoel. De gedachtes in je hoofd uitschakelen, is in onze maatschappij niet gebruikelijk. Maar het is nodig! Anders wijs je jezelf steeds af.

Als jij je hart zou volgen, wat zou je dan doen? Zoiets als de volgende voorbeelden? Of misschien wel stiekem wat anders?

Een wereldreis maken? Maarrrr… Je doet het niet vanwege familie en andere verplichtingen

Een carrièreswitch? Hmmmm.. Vrienden raden het af, het is een onzekere tijd

Op straat een dansje doen? Nee joh, doe normaal!

Zeggen wat je er ‘echt’ van vindt? Tja, je wilt een ander toch niet kwetsen…

Hoe langer jij naar deze gedachten en adviezen luistert, hoe meer ze waarheid worden en des te minder jij echt doet wat goed voor je is. Voordat je het weet, leef je het leven van een ander. Als jij je hart volgt, wat zou je dan doen en welke gedachte houd je tegen om dit te doen?

Je hart volgen is jezelf durven zijn!

Poehhhh, oké nu wordt het interessant/ Jezelf zijn en datgene doen wat je met hart en ziel wilt. Ja, je weet wel, dat ene waar je hart sneller van gaat kloppen……. Dat is niet eng, maar juist spannend, avontuurlijk, leuk, uitdagend en het geeft je het gevoel van vrijheid. En ik weet dat dit voor velen een heel belangrijk gevoel is.

Hoe volg je dan je hart, of maak jij je keuzes meer op gevoel? Dat wil je uiteindelijk graag weten. En dat ga ik je nu uitleggen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk 🙂

1) Neem tijd voor jezelf. Alleen als je er echt even voor gaat zitten, of de rust ervoor neemt kom je dichter bij je gevoel. Denk maar aan een vakantie, of een weekendje weg. Dit zijn vaak de momenten waarop je beter voelt en weet wat je wilt. Rust nemen is een belangrijke stap. Een korte wandeling in de natuur of even 10 minuten op de bank zitten en luisteren naar je hartslag en rustig diep in- uit ademen zijn al heel gemakkelijke opties.

2) Word je bewust van kleine geluksmomenten. Te herkennen aan: een warm gevoel, kippenvel, tinteling in je buik, je hartslag versnelt of een glimlach op je gezicht. Wanneer merk je dit en nog veel belangrijker: wat doe je, met wie, waar etc etc???

3) Vraag niet altijd advies aan anderen, als je zelf het antwoord al hebt. Twijfel je? Beeld je dan in hoe het zou kunnen zijn en kijk wat er gebeurt met je gevoel. Merk je dat je er vrolijk, blij en gelukkig van wordt, of juist gespannen, somber of verdrietig? Natuurlijk kun je het dan nog heel spannend vinden, maar je gevoel zegt DOEN!

4) Nog eentje. Je hebt vast al heel veel keuzes gemaakt in je leven. Welke besluiten waren je beste en hoe nam je die?

Op deze manier kun jij je hart volgen en luisteren naar je gevoel. In combinatie met jouw eigen gezonde verstand is en blijft je hart gezond.Wil jij meer weten over dit onderwerp? Leren luisteren naar je gevoel, rustmomenten creëren, meer zelfvertrouwen hebben en lekker in je vel zitten? Bestel dan mijn boek: 28 Days to a Happier Life. Niet twijfelen, maar doen!

 

 

 

Bestel online 28 Days to a Happier Life