Een koekje bij de koffie?!

Afvallen, diëten, altijd met eten bezig zijn of de nieuwste trend of methode op het gebied van voeding uitproberen?! Het is standaard onderwerp na de vakantie, tijdens verjaardagen, uitjes, op het werk en social media. Je kunt er gewoonweg niet omheen.
De ene methode werkt wel en de andere werkt niet, of slechts tijdelijk. Wil jij dolgraag een paar kilo kwijt en heb je alle diëten al geprobeerd, en daardoor een hele bibliotheek in huis, maar lukt het je steeds niet om vol te houden?

Dan ben jij een zogeheten ‘Lijngericht eter’. Zo. De diagnose is gesteld, dat is fijn 🙂

Wat is lijngericht eetgedrag dan?

Er zijn verschillende soorten eetgedrag: emotie-eetgedrag, extern eetgedrag en lijngericht eetgedrag. Bij die laatste categorie komt een aantal kenmerken erg sterk voor:

 

  • Je bent altijd op zoek naar DE nieuwste manier om af te vallen.
  • Je hebt veel verschillende methodes en diëten gevolgd, met of zonder resultaat.
  • Je hebt veel regels rondom voeding.
  • Je let op calorieën.
  • Je bent veel (de hele dag) met eten bezig.
  • Je hebt ‘verboden’ voedsel.
  • Je hebt last van het JOJO-effect.
  • Je kunt niet echt meer genieten van eten.
  • Je bent streng voor jezelf.
  • Je compenseert als je een verjaardag of feestje hebt.

 

Herken jij jezelf hierin en worstel je altijd met die kilo’s? Bewust bezig zijn met eten is heel goed, maar wanneer je hierin te veel doorslaat raak je lichamelijk en geestelijk uit balans.

Eten is op deze manier voortdurend aan regels, tijden, calorieën en gewicht verbonden. Zo raken de natuurlijke prikkels voor honger en verzadiging verstoord. Net als je stofwisseling, omdat je steeds heel weinig calorieën eet. Het resultaat: je lichaam wordt lichaam lui en futloos.

Je mentale gezondheid heeft hier ook erg onder te lijden, omdat je steeds het gevoel hebt van falen, het niet ‘goed’ doen. Ook mag je van jezelf niet genieten van eten en ontzeg je jezelf andere leuke dingen. Kortom: je raakt in een negatieve spiraal, waarin je steeds weer op zoek gaat naar een nieuwe afvalmethode. Dit houd je best even vol, je kunt jezelf een tijdlang die dingen ontzeggen, maar uiteindelijk komt er een moment waarop het niet meer lukt. Vakantie, een feestje, stress. Als je dán ‘normaal’ gaat eten, kom je direct aan en voel jij je niet goed.

Wat nu?! Hoe los je dit op? Ik geef je 3 tips om mee te beginnen:

1) Het allereerste wat je nu kunt doen is: STOPPEN met diëten. Ik begrijp dat dit ook meteen het aller-…. allerlastigste is. Een dieet volgen geeft je het gevoel van controle. Dit loslaten is dan ook niet makkelijk. Maar aan de andere kant weet jij diep vanbinnen ook wel dat al dat diëten niet werkt en je wordt hier zeker niet HAPPIER van. Daarom een kleine opdracht:

Visualiseer en/ of noteer hoe jouw leven eruit gaat zien zonder dieet of strenge regels. Bedenk met name hoe jij je dan voelt. Bijvoorbeeld: Relaxt, ontspannen, zelfverzekerd, blij, vrolijk, opgelucht, vrij, energiek etc etc. Hou dit gevoel vast.

2) Wees lief voor jezelf. Je verdient het niet om steeds honger te hebben, altijd maar bezig te zijn met strenge regels rondom eten en afvallen. Je verdient het om je goed, fit en energiek te voelen. Een positieve mindset te hebben. Wordt je op een andere manier bewust van eten, de manier waarop je eet, hoe je je voelt en wat je denkt. Richt je op positieve gedachtes.

3) Je leven lang op dieet werkt niet, maar wat werkt wel? Van alle diëten of afvalpogingen die je hebt gedaan, wat werkte goed voor je? Een dieet is niet direct ‘slecht of fout’, het is alleen niet de manier om voor altijd vol te houden. Ga voor jezelf na wat je fijn vond en maak hier gezonde gewoontes van.

Met deze tips kun je de eerste stap zetten naar een Happier life, waarbij jij onbezorgd geniet van heerlijk eten.

Wil jij heel graag lekkerder in je vel zitten en stoppen met die ein-de-loze strijd rondom voeding en afvallen, dan heb ik nog een tip voor je en daar kun je geheel vrijblijvend aan meedoen.

*Start YOGA* gratis online te volgen bij Happier Life.

Ik ben niet van plan om je de nieuwste afslankmethode te verkondigen, te vertellen wat je wel of niet mag eten en je dagelijks een strak Work-out regime te laten volgen.
Ik ben er om je vertellen dat je GOED bent zoals je bent. Oké! Dit is niet wat je normaal gesproken hoort. Je MOET er toch beter uitzien, je beter voelen, SUPER gezond eten, glanzender haar hebben, de perfecte relatie, leuke kinderen, een HIP sociaal leven, meer geld, meer SUCCES, meer, beter, anders………
Van wie MOET DAT?!
•21dayshappierlife• start op maandag 4 september en kun je gratis volgen op de facebookpagina van Happier Life.
💟 Je bent GOED zoals je bent
☯️ Kom in balans
🚺 Zorg voor jezelf
Lees hier meer *start Yoga* en doe mee natuurlijk:-)